2010. március 31., szerda

Szomorú a gördeszkás helyzet Magyarországon. Elkeserítő, hogy mennyire képtelenek az emberek felfogni a varázsát ennek az egész dolognak, és látszik, hogy egyre jobban ellene vannak,
ahelyett, hogy építtetnének egy kis parkot nekünk valahol (mármint ahol nincs). Aki követi a magyarországi gördeszkás híreket, szerintem mind hallott már a győri incidensről. Ezt igazából nem taglalnám, hogy ott mi is volt, és hogyan volt. Híradóban leadták, blogokon, fórumokon, lassan már a csapból is ez folyik. Azonban nem semmi a magyar skate-összetartás sem. Mindenki azonnal az ottani deszkások oldalára állt, és már egy deszkás picknick is szerveződik az eset ellen való tűntetésre.Szomorú. Tényleg az.

Mivel én debreceni lakos vagyok, így inkább a saját és környezetemben élők helyzetéről tudok mesélni egy s mást.Kezdjük például ugyancsak a skatepark kérdésénél:
-Debrecennek egyetlen egy extrém sport parkja van, de azt a rossz talaj miatt már csak BMX-esek használják, szóval itt az a fogalom, hogy SKATEPARK, nem létezik. A környéken lévő kis falvakban, és kisvárosokban folyamatosan épülnek parkok:
-Hajdúböszörmény JÓ.
-Hajdúszoboszló SZAR.

Most Bodaszőlőn épül a park, ha jól tudom, nem is olyan sokára megnyitó bulit tartják. Szinte már szégyen, hogy a kis városok és falvak teleépülnek parkokkal, mi itt meg az utcát, az Oláh Gábor sporttelep foci -és kosárpályáit kell nyűjük. Ne is mondjam, hogyha kimegyünk az utcára, akkor mindenhonnan elküldenek. Régebben a Víg Kend Majorban ( egy tanyaszerű családi program-központban ) voltak félcsövek. Anno még vagy 4 mini és a nagyfélcső volt. Mára már csak a nagy maradt meg, de a folyamatosan ráhulló terméstől használhatatlan, és a lécspő is borzalom, az ember örül, ha feljut a tetejére. És túl nagy is. Azt, hogy az ember hogy jut oda ki, nagy kérdés lehet.
Amit meg a közösség hoz létre, a jószívű emberek elrontják, megrongálják, használhatatlanná teszik.
Például Debrecen egyik legnagyobb és leghasználtabb placca szezonban a "néger".(egy nagy placc a belvárosban,ahova különféle elemeket visznek ki, és ott deszkáznak)
Az egyik reggel arra mentem suliba, és mit látnak szemeim...?
...a "néger" letakarított része tele van szórva kavicsokkal, és homokkal, az ott álló box pedig szanaszét van törve. Förtelem. Ki képes ilyet tenni. Egy építkezési terület, ahol csak a munkások mereszti a habtestüket, és bontogatják a téglát hátul. KIKNEK ÁRTOTTUNK? HOL RONTOTTUK EL? BENNÜNK VAN A HIBA?
Hát nem hinném.

Záró szóként annyit csak, hogy sajnálom a magyar gördeszkások életét. Magyarország szép hely deszkázásra, de ha valaki megkérdezné, hogy hol találná a közelben a legjobb skateparkot, azt mondanám, hogy Budapesten a Bronzöntő utcában, vagy Bécsben, Prágában, és Grazban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése